FacebookTwitterLinkedIn

AVG Internet Security

Gebruikerswaardering:rating starrating starrating starrating starrating star / 2
LaagsteHoogste 

Doos van AVG Internet Security

AVG blijft één van de populairste aanbieders van beveiligingssoftware ter wereld, en telt 200 miljoen gebruikers wereldwijd. Sinds het bedrijf werd overgenomen door Avast, aangekondigd in juli 2016 en voltooid in september van datzelfde jaar, lijken beide bedrijven hun voordeel te hebben gedaan met deze overname. Nu is de vraag of AVG Internet Security nog steeds kan concurreren met bijvoorbeeld Bitdefender en Kaspersky? Het korte antwoord is ja, maar persoonlijk denk ik dat het eenvoudiger is om die andere twee pakketten aan te bevelen eerder dan AVG.

Dat is gebaseerd op enkele kleine minpuntjes in AVG Internet Security, hoewel het in het algemeen nog steeds heel veel pluspunt heeft ook.

Werkt met: Microsoft Windows 10/8.1/8/7 met SP1 en de recentste KB-updates geïnstalleerd

Officiële website van AVG Internet Security

Prijs

Het is altijd moelijk om het juiste evenwicht te vinden tussen prijs en extra functionaliteiten in vergelijking met een gratis antivirus. In het verleden hadden zowel AVG als Avast in dit opzicht soms moeite om die balans tussen een gratis en betaalde versie te vinden. De prijszetting van AVG kan voor veel mensen ingewikkeld lijken. Voor één enkele licentie betaalt u 69,99 USD, voor 10 licenties 89,99 USD. Er zijn echter verschillende speciale aanbiedingen voor Internet Security met een aanzienlijk lagere prijs voor het eerste jaar. Zo kost een pakket met 10 licenties slechts 48 USD en een is er een aanbieding voor 15 licenties aan 78 USD. Nogmaals, dit zijn prijzen die enkel het eerste jaar gelden, en als de aanbieding is afgelopen betaalt u voor de volgende jaren hetzelfde tarief als hierboven vermeldt, tenzij u intekent op een andere aanbieding.

Zelfs als de software rechtstreeks bij AVG wordt gekocht in plaats van via een verkoper die korting biedt, kan er in het eerste jaar een aanzienlijke besparing worden behaald. Als u echter naar de basiskosten voor AVG kijkt en deze vergelijkt met het Internet Security-pakket van Bitdefender, dat voor 3 licenties ongeveer 40 USD kost en meer functies heeft, waaronder ouderlijk toezicht,dan moet u al een bijzondere aanbieding van AVG vinden om nog te verantwoorden dat u toch voor dit pakket kiest. Dat gezegd hebbende, zoals we hieronder bespreken biedt AVG nog steeds uitstekende bescherming en een schat aan functies. Verder vormen de functionaliteiten van Internet Security een goede reden om voor een betaalde versie te kiezen eerder dan voor de gratis versie. Een ander belangrijk aspect zijn de aanbiedingen voor 10 of 15 licenties, waarmee het pakket kan worden geïnstalleerd op Windows-, Android- en Mac-apparaten. Dit is zeker een positief punt van dit pakket, want moderne gebruikers kunnen gemakkelijk drie tot vier apparaten hebben die bescherming nodig hebben, en wanneer een huishouden wordt beschouwd, kan dit aantal exponentieel stijgen.

AVG Internet Security - Startvenster

Antivirus-prestaties

Hoewel sommigen misschien vinden dat de kosten van Internet Security niet erg competitief zijn, is dit arguent natuurlijk van geen tel als de anti-malware-engine van het product geen goede bescherming vormt tegen bedreigingen. Hier presteert AVG niet alleen ongelooflijk goed, maar ook consistent. In de drie onafhankelijke laboratoria die de anti-malware-engine van AVG hebben getest, (die wordt gedeeld met de gratis antivirussuite) presteert AVG consequent op topklasse.

Kijken we naar de resultaten van AV-Comparatives voor AVG, dan scoort de malware-engine relatief goed qua prestaties en stond hij op de 8e plaats net achter Avast. Dit was nog steeds goed genoeg om de 'Labs Advanced+'-beoordeling te ontvangen, de hoogste beoordeling. Als u echter op zoek bent naar een software die uw systeem minimaal belast dan presteerden andere leveranciers beter. Op het gebied van bescherming voert het lab een echte beschermingstest uit waarbij AVG 99,7% scoorde en de 'Advanced+'--evaluatie te ontvangen. Andere merken presteerden beter, maar het verschil is klein.

AV-Test past een andere reeks tests toe, en test de bescherming, prestaties en bruikbaarheid. Elke parameter krijgt een score op 6. AVG behaalt niet over de hele linie de topscore, met een score van 5,5 met betrekking tot prestaties. De tests van de twee labs zijn een weerspiegeling van de werking in de praktijk van Internet Security, en daarbij werd opgemerkt dat er een waarneembare impact was op de systeemprestaties nadat de antivirussoftware was geïnstalleerd.

Ten slotte ontving het pakket van SELabs de hoogste onderscheiding die het lab uitreikt, een AAA-evaluatie. De reden hiervoor is dat de anti-malware-engine 99% scoorde in de Protection Accuracy-test en 100% in de Legitimate Accuracy Rating van het laboratorium, gecombineerd betekent dit dat AVG 100% ontving voor de Total Accuracy Rating. Over het algemeen valt er weinig aan te merken op de prestaties van AVG in de lab-resultaten. Op basis van het beschermingsniveau dat de anti-malware-engine biedt, is AVG nog steeds een van de beste concurrenten.

AVG Internet Security - Computer

Gedeelde functies

Niet alleen de anti-malware-engine wordt gedeeld door de gratis antivirus-software en het pakket Internet Security van AVG. Ook een groot aantal andere functies die cruciaal zijn in de verdediging tegen moderne bedreigingen zijn in beide softwareversies aanwezig. Deze functies kunnen worden opgesplitst in twee afzonderlijke categorieën, namelijk computerbeveiliging en webgebaseerde beveiliging.

Als we kijken naar computerbeveiliging, dan worden de volgende functionaliteiten aangeboden: File Shield, Behaviour Shield, Ransomware Protection en Network Inspector. Bekijken we ze afzonderlijk dan is File Shield een scanner die bestanden op de computer scant na het toevoegen en/of openen. Zo beschermt het tegen malware die in bestanden kan zijn verborgen die per ongeluk worden gedownload. Dit soort malware installeert zich vaak ook in andere bestanden om detectie te voorkomen. Behaviour Shield monitort applicaties op mogelijk kwaadaardig gedrag. Dit is interessant vanwege de indrukwekkende toepassing van kunstmatige intelligentie door zowel Avast als AVG in de strijd tegen malware. Hoe slimmer die kunstmatige intelligentie wordt, hoe meer ze in staat zal zijn om verdachte activiteit te detecteren. Ransomware Protection is voor elke antivirus essentieel geworden, ook voor de gratis versies. AVG bouwt als het ware een muur rond bestanden om ze zo te beschermen tegen wijziging en codering door ransomware. Dit voorkomt dus geen besmettingen maar het helpt met het herstel na een ransomware-aanval zonder dat u losgeld moet betalen. Ten slotte is er ook de Network Inspector, die wifi-netwerken scant en informatie weergeeft over de verbonden apparaten, om zo vast te stellen welke apparaten zijn verbonden en waar.

De zogenaamde web-based functies omvatten Web Shield en Email Shield. Web Shield voorkomt dat gebruikers gegevens invoeren op verdachte websites, zoals phising-sites. Het kan ook verdachte downloads voorkomen. Email Shield monitort e-mails op kwaadaardige bijlagen met eventuele malware. Dergelijke functies zijn dan wel redelijk standaard in antivirus-pakketten, dat wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn.

AVG Internet Security - Web en e-mail

Functionaliteiten van Internet Security

Hier komt het op aan voor consumenten die moeten beoordelen of betalen voor Internet Security in plaats van gratis versie een verstandige financiële beslissing is. Gelukkig heeft Internet Security verschillende belangrijke beveiligingsfuncties die de gemiddelde computergebruik gemoedsrust kunnen bezorgen. Deze kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: hackerspecifieke bescherming, privacybescherming en betalingsbescherming. Wat betreft betalingsbescherming, bevat AVG een beveiligingsmodule die het hierboven besproken Web Shield verder verbetert, genaamd Fake Web Shield. Deze module biedt extra b escherming tegen nepwebsites die creditcardgegevens willen stelen via phishing.

Privacybescherming omvat webcambescherming en een Sensitive Data Shield. Dit voorkomt dat spyware toegang krijgt tot de webcam zonder dat de gebruiker het weet. Op het moment van schrijven was het onduidelijk of dit beschermingsniveau ook geldt voor de microfoon. Sommige spywares die de ronde doen hebben de mogelijkheid om zowel de microfoon als de webcam in te schakelen. Andere producten in deze prijsklasse (van andere leveranciers) vermelden specifiek dat de microfoon ook beschermd wordt. De tweede functie, Sensitive Data Shield, voorkomt dat hackers toegang krijgen tot belangrijke bestanden die mogelijk gevoelige gegevens bevatten.

De hackerspecifieke beveiligingen bieden de uitgebreidste bescherming in het betaalde aanbod. Firewalls zijn tegenwoordig standaard in alle internetbeveiligingspakketten en ze kunnen met name voor Windows-gebruikers de reeds bestaande Windows Firewall versterken. De upgrade van AVG voorkomt niet alleen misbruik van netwerkverbindingen door websites, maar ook door applicaties, waardoor de beveiliging van de computer aanzienlijk verbetert. Elk misbruik en elke IP-adreshack wordt gecontroleerd en in realtime gestopt als er een bedreiging wordt gedetecteerd. Zodra een dergelijke aanval wordt gedetecteerd, ontvangt de gebruiker een melding. AVG bevat ook een wachtwoordbeveiligingsmodule waarmee wachtwoorden veilig kunnen worden opgeslagen en vervolgens automatisch kunnen worden ingevuld op formulieren die de gebruiker vertrouwt. Een echte wachtwoordbeheerder is een veiligere oplossing, voor zij die dit nodig hebben, maar de functionaliteit van Internet Security is meer dan voldoende voor de meeste thuisgebruikers. Ten slotte biedt Internet Security een Remote Access Shield, een functionaliteit die erg welkom is gezien de wijdverspreide aanvallen die misbruik maken van protocollen voor externe toegang. In de loop der jaren hebben we gezien dat ransomware en oplichters met technische ondersteuning deze protocollen voor externe toegang met succes misbruiken, dus het is geweldig dat dit pakket bescherming biedt tegen dergelijke bedreigingen.

Internet Security biedt ook een VPN, al is die beperkt tot een paar honderd megabytes. Voor gebruikers die een onbeperkte VPN nodig hebben, bieden zowel Norton als McAfee een dergelijke functie. Een onbeperkte VPN is dan wel leuk, maar is geen deal-breaker als het antiviruspakket verder doet wat het belooft. AVG doet dat, en zelfs meer, waardoor het voor gebruikers de moeite waard is om dit te overwegen alvorens te beslissen. Wat AVG Internet Security mist in vergelijking met concurrenten, is een robuuste module voor ouderlijk toezicht die voorkomt dat de kinderen kattenkwaad uithalen terwijl ze online zijn. Uiteraard is dit enkel belangrijk voor mensen met kinderen in huis die vinden dat ze een of andere vorm van ouderlijk toezicht nodig hebben.

AVG Internet Security - Aanvallen door hackers

Systeembelasting

Dit is misschien een van de grootste tekortkomingen van Internet Security. De software is redelijk belastend voor het systeem; vooral als de gebruiker een oudere computer bezit die net of net niet voldoet aan de systeemvereisten. De systeemvereisten zijn voornamelijk gekoppeld aan het besturingssysteem, voor Windows-gebruikers worden versies 7, 8 en 10 ondersteund, al hebben sommige gebruikers naar verluidt de software kunnen installeren op systemen die ernstig verouderd zijn met slechts 512 MB RAM en een 1 GHz-processor. Hoewel de installatie dus geen probleem is op systemen met lage specificaties, zullen processen van de software langer duren dan verwacht en zal de CPU aanzienlijk worden belast, waardoor de de verwerkingstijden toenemen. Sommige testrapporten merken op dat op middelmatige toestellen de verwerkingstijd met 30% kan toenemen.

AVG Internet Security - Privacy

Conclusie

AVG zal goed scoren bij mensen die de beveiliging van hun computer of mobiele apparaat willen verbeteren door te kiezen voor een gratis antivirusprogramma. Wie echter op zoek is naar een aanbod met veel functionaliteit, zal zich waarschijnlijk eerder tot de concurrenten van AVG wenden. AVG's Internet Security presteert nog steeds uitzonderlijk goed in onafhankelijke laboratoriumtests en doet precies wat het belooft. Er is ook genoeg verschil met de gratis versie, zodat we het product nog steeds kunnen aanbevolen, vooral voor zij die niet alle extra toeters en bellen nodig hebben, zoals bv. ouderlijk toezicht. In dat opzicht hoeft u zich ook geen zorgen te maken als u meerdere licenties nodig hebt, want u kunt al uw apparaten beschermen tegen een kleine meerprijs.

Weergave van AVG Internet Security:

AVG Internet Security - Weergave

▼ Toon discussie

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware