FacebookTwitterLinkedIn

ESET Internet Security - Editie 2021

Gebruikerswaardering:rating starrating starrating starrating starrating star / 1
LaagsteHoogste 

Doos van ESET Internet Security 2021 Edition

Bij het kiezen van een complete antivirussoftware kan de uitgebreide keuze aan pakketten verwarrend zijn voor gebruikers. Er zijn echter altijd opties die beter zijn dan andere. Het aanbod van ESET, dat is gebaseerd op hun populaire NOD32-antivirusprogramma, scoort al geruime tijd hoog in onafhankelijke laboratoriumtests en biedt veel functies. Dit heeft ertoe geleid dat het Slovaakse bedrijf sterk is doorgebroken op de Amerikaanse markt. Een belangrijke vraag die moet worden beantwoord, is dan ook: zet het nieuwste midrange-aanbod op het gebied van internetbeveiliging deze trend voort? Het korte antwoord is: ja, maar er is ruimte voor verbetering.

Toch is Internet Security een solide keuze voor iedereen die op zoek is naar een beter dan gemiddelde antivirusbescherming.

Werkt met: Microsoft Windows 10/8.1/8/7 met SP1 en de meest recente KB-updates geïnstalleerd

Officiële website van ESET Internet Security - Editie 2021

Prijs

Elk beveiligingsbedrijf dat een antivirusoplossing met verschillende prijscategorieën aanbiedt, probeert een evenwicht te vinden tussen de aangeboden functies en de kostprijs. ESET is in dit opzicht niet anders, en het bedrijf heeft een evenwicht gevonden waardoor Internet Security competitief is geprijsd voor alle functies die het aanbiedt naast antivirusbescherming. Internet Security biedt webcambeveiliging, bescherming voor online bankieren en een tool voor thuisnetwerk-analyse, evenals andere gebruikelijke functies, zoals een firewall, spamfilter en ouderlijk toezicht.

Voor de consument maakt de prijs van deze functies het verschil. ESET Internet Security kost 49,99 USD voor één licentie. Het bedrijf heeft ook een aanbod voor wie meer licenties wil. Maximaal 10 kunnen worden gekocht tegen een extra 10 USD per licentie. Er is ook een pakket met drie licenties dat 69,99 USD kost, dus er is geen echte besparing bij het kiezen van dit in plaats van het toevoegen van twee extra licenties aan de basisprijs. Voor deze prijs is Internet Security over het algemeen goedkoper dan veel van zijn rivalen, maar het heeft toch ook veel extra functies die men kan verwachten bij een product uit het middensegment.

Wat niet duidelijk wordt gemaakt voor degenen die licenties van ESET aanschaffen, is dat een licentie ook kan worden gebruikt om ESET's macOS- en Android-beveiligingsproducten te activeren. U kunt ook macOS-bescherming activeren met een ESET-antiviruslicentie, maar als u de licentie van het pakket gebruikt, krijgt u de Pro-editie.

ESET Internet Security 2021 Editie - Startscherm

Antivirus-prestaties

Zoals hierboven vermeld, is Internet Security gebouwd op basis van NOD32 Antivirus. Voor elk antivirus-pakket is dit een geweldige basis om op voort te bouwen. ESET slaagt er al een aantal jaren in om geweldige scores te behalen van onafhankelijke laboratoria en dit jaar is dat niet anders. ESET is getest door de vier meest gerespecteerde onafhankelijke laboratoria, waarbij de resultaten van elk lab hieronder worden samengevat.

SE Labs voerde een laatste testronde in het derde kwartaal van 2020, met de testperiode van juli tot september. Over het algemeen scoorde ESET ongelooflijk goed met een AAA-rating, de hoogste van de lab-awards. Het lab beoordeelt ook de antivirusprestaties door te evalueren wat het "total accuracy" noemt. ESET scoorde daarop 99% en Kaspersky was het enige bedrijf dat het (met 100%) beter deed.

AV-Test Institute voerde een laatste test uit in oktober 2020. Ook hier presteerde ESET goed in alle drie de categorieën die het lab gebruikt om antivirusproducten te beoordelen. Het laboratorium test de bescherming, prestaties en bruikbaarheid van het product, waarbij elke categorie een maximum van 6 krijgt, wat een totaalscore van maximaal 18 oplevert. ESET behaalde een totaalscore van 17,5, en haalde de maximumscore op het gebied van bescherming en bruikbaarheid, waarbij de prestaties een respectabele 5.5 kregen.

AV-Comparatives schuwt het gebruik van een numerieke schaal, maar rangschikt producten onder de beoordelingen Advanced +, Advanced en Standard, afhankelijk van hoe ze presteren. Van de vier afzonderlijke tests die zijn uitgevoerd door het laboratorium waar ESET werd getest, scoorde de antivirus een 'Advanced +' in alle vier, waarbij 'Advanced +' de hoogst mogelijke score is die een product kan behalen. De enige andere antivirusproducenten die even goed scoorden waren Kaspersky en Bitdefender.

Het laatste laboratorium dat een onafhankelijke test uitvoerde is MRG Effitas en hun recentste testresultaten werden in december 2020 gepubliceerd. Veel van de tests van het laboratorium draaien om het gebruik van real-world malwarevoorbeelden waarbij vervolgens wordt gekeken hoe de geteste antivirus reageert. ESET bewees opnieuw zijn waarde in de tests en ontving een Level 1-certificering van het laboratorium. Symantec was de enige andere leverancier die deze certificering ontving. Als een leverancier niveau 1 ontvangt, heeft de antivirus alle bedreigingen bij de eerste blootstelling gedetecteerd en een strenge live botnet-test doorstaan.

ESET Internet Security 2021 Editie - Computerscan

Gedeelfde functionaliteit

De eerste functie die speciale vermelding verdient, is het Host Intrusion Prevention System (HIPS) van ESET. De functie is ontworpen om gebruikers te beschermen tegen aanvallen die misbruik willen maken van kwetsbaarheden in het besturingssysteem. De functie kan gebruikers verder beschermen tegen aanvallen die kwetsbaarheden in applicaties proberen te misbruiken. In verschillende andere recensies presteerde de functie beter dan bij veel concurrenten van ESET. De volgende functie, die een speciale vermelding verdient, is waarschijnlijk beter geschikt voor zakelijke omgevingen dan voor een antivirusprogramma dat is bedoeld voor thuisgebruikers. Device Control geeft de gebruiker een hoge mate van controle over externe apparaten zoals kaartlezers, beeldapparatuur, Bluetooth-apparaten en meer traditionele externe opslagapparaten. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om alle USB-drives te bannen, of alleen bepaalde apparaten toestemming te geven om te communiceren met de computer, en dit op basis van een lijst met uitzonderingen. De functie kan in een thuisomgeving worden gebruikt, maar ze lijkt meer op haar plaats in zakelijke omgevingen waar mogelijk honderden apparaten met unieke gebruikers aanwezig zijn, waardoor beheerders soms weinig controle hebben over die apparaten.

Verschillende andere functies zijn aanwezig in alle aanbiedingen van ESET, inclusief Internet Security, zoals bv. de twee hierboven genoemde functies. Veel van de beveiligingsfuncties zijn echter beter geschikt voor mensen met ervaring in de IT-sector dan voor de gewone thuisgebruiker. Veel van deze functies zijn te vinden in de optie Meer tools, die je alleen kunt vinden nadat je op de opties voor Tools hebt geklikt. Van deze functies is de meest bruikbare SysInspector, een too die een momentopname maakt van het systeem waarop de antivirus is geïnstalleerd. Dit kan worden ingesteld om in de toekomst te worden uitgevoerd en zo kan de gebruiker ook zien wat er tussen de verschillende snapshots in op het systeem is veranderd. Het wordt aanbevolen om kort na de installatie een basismomentopname te maken, zo haalt u het meeste uit deze functie. In de volgende paragrafen bespreken we functies van Internet Security die niet aanwezig zijn in de lager geprijsde aanbiedingen.

ESET Internet Security 2021 Editie - Update

De firewall

Dit is al een tijdje het zwakke punt in de ESET-ervaring volgens veel recensenten. Het is niet zo dat de firewall geen goede verdediging biedt tegen webgebaseerde aanvallen, de functie voert deze taak naar behoren uit. Het probleem is dat de firewall zijn taken volgens velen uitvoert op een manier die nogal irritant is. Firewalls van derden moeten een extra beveiligingslaag bieden die de standaard Windows Firewall niet biedt, namelijk het verhogen van het niveau van programmabeheer om te voorkomen dat internetverbindingen worden misbruikt via de netwerkmachtigingen van mogelijk kwaadaardige software. ESET biedt dit standaard niet direct aan. De firewall is standaard ingesteld op automatische bescherming en om over te schakelen naar een modus met programmabesturing moet de firewall worden ingesteld op interactieve modus.

Over het algemeen is dit prima, omdat in de interactieve modus gebruikers bij elk programma dat toegang probeert te krijgen tot het internet of het netwerk een pop-up te zien krijgen waarmee ze het verzoek kunnen accepteren of weigeren. Dit kan frustrerend zijn als dit voor elk programma gebeurt dat probeert verbinding te maken met het internet of een netwerk. Als u een programma eenmaal toegang hebt gegeven krijgt u geen meldingen meer, maar er is geen database met vertrouwde programma's, dus de gebruiker moet dit voor elk programma minstens één keer doen. Merk ook op dat als u geen regel instelt die het programma permanent toegang verleent (door een selectievakje in de pop-upwaarschuwing aan te vinken) u deze verzoeken elke keer opnieuw zult moeten goedkeuren. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, moet u, als u wachtwoordbeveiliging hebt ingesteld (verplicht als men de functie voor ouderlijk toezicht gebruikt), elke keer als de firewall-pop-up verschijnt, uw wachtwoord invoeren.

Deze vreemde manier van werken is niet noodzakelijk een echt obstakel, maar als men de firewall van ESET vergelijkt met sommige van zijn concurrenten, dan schiet hij tekort. Het aanbod van Kaspersky en Norton heeft uitgebreide whitelists voor vertrouwde apps, blokkeert automatisch niet-vertrouwde verbindingen en houdt onbekende software in de gaten. Dit gebeurt allemaal achter de schermen en vereist veel minder moeite dan bij de firewall van ESET.

ESET Internet Security 2021 Editie - Tools

Ouderlijke controle

Consumenten die op zoek zijn naar een goede antivirussoftware, verwachten eigenlijk ook een functie voor ouderlijk toezicht. In de eenvoudigste vorm kunnen die ongepaste inhoud filteren en zelfs een beperkte tijdplanning instellen voor de schermtijd, zodat huiswerk er bijvoorbeeld niet onder moet lijden. In de loop der jaren zijn er meer bedieningselementen toegevoegd aan functies voor ouderlijk toezicht, waaronder het monitoren van de sociale media-accounts en contactlijsten van uw kinderen, hun locatie registreren via hun smartphone, leeftijdsbeperkingen instellen voor games en zelfs jonge gebruikers aanmoedigen om regelmatig schermpauzes te nemen.

ESET heeft zijn functie voor ouderlijk toezicht anders benaderd en mist veel van de bovengenoemde extra's. Ten eerste is ouderlijk toezicht niet standaard ingeschakeld. Dit is logisch omdat niet alle gebruikers een dergelijke functie nodig hebben. Eenmaal ingeschakeld, moeten de ouders een wachtwoord instellen om te voorkomen dat er zonder wachtwoord wijzigingen aan de instellingen kunnen worden aangebracht. Verder moeten alle gebruikers op de specifieke machine worden ingesteld als volwassene of kind, en moet bij de kinderaccounts de geboortedatum worden ingevoerd. Die datum wordt gebruikt om vooraf 30 inhoudscategorieën te configureren die zullen worden geblokkeerd, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het is vreemd dat zelfs wanneer een kinderaccount actief is, er ESET-pop-ups verschijnen die om het wachtwoord vragen.

Een van de grootste troeven van de functie is dat ESET alle HTTPS-verzoeken beheert, wat betekent dat slimme tieners de beveiligingen niet kunnen omzeilen door een anonimiseringsproxy te gebruiken. Dat is meteen ook de grootste troef van deze functionaliteit. Daarentegen ontbrekden dus wel veel van de bovengenoemde functies die concurrenten wel aanbieden in het onderdeel ouderlijk toezicht.

ESET Internet Security 2021 Editie - Configuratie

Conclusie

Internet Security biedt verschillende functies die niet aanwezig zijn in de basisversies Email Protection en Anti-Theft System. Functies zoals de firewall als het ouderlijk toezicht zijn bruikbaar en doen wat moeten doen, maar bij andere softwarepakketten zijn deze verfijnder en bieden ze meer extra's. De kracht van ESET ligt niet in het aantal functies dat dit mid-range pakket biedt, maar wel in het beschermingsniveau tegen malware. Alle vier de onafhankelijke laboratoria bevestigen dat de antimalware-engine erg goed in staat is het hoofd te bieden aan allerlei bedreigingen waarmee thuisgebruikers worden geconfronteerd. Omdat Internet Security over het algemeen goedkoper is dan veel van zijn rivalen, betekent dit dat de balans tussen kosten, bescherming en functionaliteit in evenwicht is. Voor wie ongeëvenaarde bescherming wil zonder (overbodige) toeters en bellen, is Internet Security zeker het overwegen waard.

Weergave van ESET Internet Security - Editie 2021:

ESET Internet Security - Editie 2021 - Weergave

Klik om een reactie te plaatsen

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware